Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az Alapítvány

Az állatvédelem fejlesztésével és népszerűsítésével kapcsolatos feladatok hatékony ellátása érdekében, továbbá az állattartás felelősségének tudatosítása céljából az Országgyűlés 2022. november 4-én kihirdette a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány (a továbbiakban: Alapítvány) létrehozásáról szóló 2022. évi XXXIV. törvény. A törvény szerint a szervezetet a Kormány hozta létre, az alapítás során az állam képviseletében pedig az igazságügyért felelős miniszter járt el. Az Alapítvány 2023. február 21-én jegyezte be a Fővárosi Törvényszék.

Az Alapítvány közfeladatai a következők:

a) az állatvédelemmel kapcsolatos információk közvetítésének kezelése érdekében létrehozott tájékoztató portál működtetése,

b) állatvédelmi szakmai konferenciák koordinálása,

c) állatvédelemmel kapcsolatos országos kommunikációs és érzékenyítő kampányok, illetve állatvédelmi pályázatok lebonyolítása és felügyelete,

d) az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára,

e) az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, képzési programok kidolgozása és koordinálása,

f) állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése,

g) nemzetközi jó gyakorlatok adaptálási lehetőségeinek feltérképezése a hazai állattartási kultúra fejlesztése érdekében.

Az Alapítvány vagyonának biztosításáról a Kormány gondoskodik, és működéséhez 2024-től kezdődően évente támogatást nyújt. Az Alapítványt ötmillió forintos induló vagyonnal alapították, amelyhez a kormányzat 250 millió forintos támogatást nyújtott. Az Alapítvány a törvény erejénél fogva közhasznú jogállással rendelkezik.

Az alapítványi vagyon kezelője és legfőbb ügyvezető szerve az Alapító által létrehozott Kuratórium. A Kuratórium tagjai az Alapítvány vezető tisztségviselői. A Kuratórium elnöke Dr. Vetter Szilvia PhD., a Kuratórium további tagjai: Fekete Sándor György állatorvos, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács tagja, a Magyar Laborállat-tudományi Egyesület elnöke; Gajdos László, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója; Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművész, az állatvédelem, a felelős állattartás szószólója és Pintér Adrienn közgazdász, a BLACK DOG Állatvédő Alapítvány vezetője.

Az Alapító Okiratban meghatározottak maradéktalan megvalósításának, valamint az Alapítvány vagyonának fokozottabb védelme érdekében, illetve a Kuratórium tevékenységének ellenőrzésére az Alapítványnál három tagú Felügyelőbizottság kezdte meg működését. A Bizottság tagjai: Dr. Balsai István, Török László, Dódity Gabriella.