Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Köszöntő

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány egy új szín a magyarországi állatvédelmi palettán, több szempontból egyedülálló kezdeményezés. Nincs másik olyan állatvédelemmel foglalkozó alapítvány, amely törvény erejénél fogva jött létre, és amelynek működéséhez Magyarország Kormánya rendszeres forrásokat biztosít. És fordítva: nincs másik olyan állam által létrehozott alapítvány, amely előtt nem kisebb feladat áll, mint az állatvédelem fejlesztésével kapcsolatos feladatok hatékony ellátásának támogatása, továbbá az állattartás felelősségének tudatosítása a jelen és a jövő nemzedékeiben.

Az állatvédelem messze nem egy hóbort. Azon dolgozunk, hogy elfoglalhassa méltó helyét Magyarországon, mint a fenntarthatóságnak, a fajgazdagság és a hungarikum értékek megőrzésének, a bűnmegelőzésnek, az egészséges morális fejlődésnek, végső soron az emberek védelmének az egyik nélkülözhetetlen pillére, amelynek még gazdasági jelentősége is tetemes.

Az Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kezdeményezésére Varga Judit igazságügyi miniszter asszony által létrehozott közhasznú Alapítvány egy hatékony, átlátható eszköz, amely újszerű megoldási módját jelenti az állatvédelemmel kapcsolatos információk közvetítésének, illetve lehetőséget teremthet olyan erő- és anyagi források bevonására az állatvédelembe, amelyek korábban nem jelentek meg ezen a területen.

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetőjeként és a Nemzeti Állatvédelmi Tanács tagjaként az a határozott meggyőződésem alakult ki az elmúlt években, hogy az állatvédelem fenntartható fejlődésének kulcsa a hosszú távú tervezés. Az Alapítvány tevékenységének középpontjában a megelőzés, valamint a felelős állattartással kapcsolatos edukáció, vagyis az állatvédelmi ismeretterjesztés áll, csak ez akadályozhatja meg a nehézségek folyamatos újratermelődését.

Nem szabad elfelejtenünk: a ma gyermeke a jövő állattartója, döntéshozója, jogalkalmazója!

Egy olyan állampolgár, aki helytálló ismeretekkel rendelkezik az állatok valós természetét illetően, és tudja, hogy az állatok – ahogy állatvédelmi törvényünk találóan fogalmaz – örülni, érezni, szenvedni képes élőlények, megtanul tisztelettel tekinteni az élet valamennyi megnyilvánulására. Állattartóként a jó gazda gondosságával jár el, nem tolerálja az állatok bántalmazását (amelyet csak egy lépés választ el az emberek elleni erőszaktól), valamint védi, óvja természeti értékeinket. Ez, és csak ez jelenthet hosszú távú megoldást, akár a fajgazdagság megőrzésére, akár a kóborállat-állomány csökkentésére, akár az illegális szaporítók elleni fellépésre gondolunk, és a sort hosszan folytathatnánk…

A lakossági ismeretterjesztés mellett az állatvédelem szereplőinek szóló tervezett képzési programok elindításától az állatvédelmi ügyek mind gördülékenyebb és professzionálisabb intézését várjuk. Az Alapítvány feladatának tekinti továbbá a civil állatvédő szervezetek hosszútávú törekvéseinek, jövőtervezésének segítését szakemberek irányításával, objektív és tudományos alapokon.

Az együttműködésben hiszünk: azt keressük, ami összeköt, nem azt, ami elválaszt! A megtett lépésekről rendszeresen tájékoztatjuk majd a közvéleményt.

Honlapunkon mindenki számára lehetőséget kívánunk biztosítani ahhoz, hogy a lehető legteljesebb képet kaphassa működésünkkel, programjainkkal kapcsolatban. Várjuk mindazok csatlakozását, akik céljainkkal egyetértenek!

Dr. Vetter Szilvia PhD.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke