Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

ORSZÁGOS ÁLLAT-ASSZISZTÁLT FOGLALKOZÁSSOROZAT INDUL HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK RÉSZÉRE A KÖZÖS ÜGYÜNK AZ ÁLLATVÉDELEM ALAPÍTVÁNY JÓVOLTÁBÓL

2023. augusztus 8. 15:56

Év végéig 10 vármegyében, 33 intézményben lesznek kutyás érzékenyítő foglalkozások

A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztossal együttműködésben 2023. augusztusától 2023. december végéig szemléletformáló állat-asszisztált foglalkozásokat szervez hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára. A programsorozat első állomása a Siófok Város Gondozási Központ Családi- és Gyermekjóléti Központja által szervezett Erzsébet Tábor, ahol négy terápiás kutya (egy golden retriever, egy Cavalier King Charles Spániel, egy berni pásztor és egy Coton De Tuléar) volt a gyermekeknek tartott foglalkozások középpontjában.


Az állatok közelsége kimutathatóan jó hatással van a fizikai és pszichés egészségre, közérzetre, emellett fejleszti a személyiséget. Óvodás és kisiskolás korban már képesek elsajátítani a gyermekek a felelős állattartás és magatartás alapjait is. Az állatok segítségével olyan képességekre tehetnek szert, amelyek segítségükre lehetnek a környezetükben élő többi emberrel és az állatokkal való jó kapcsolat kialakításában és fenntartásában, ráadásul mindezt játékosan, élvezetes formában tehetik.

Az országos állat-asszisztált foglalkozássorozat indulását Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is üdvözölte. Kiemelte: a 2022-ben első ízben megszervezett Állatvédelmi Témahét – amely során 1200 oktatási intézményben több mint 130 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról – egyik tanulsága volt, hogy a gyerekek rendkívüli fogékonyságot tanúsítanak az állatvédelem iránt. Az élő állatos bemutatók és foglalkozások mindig nagy sikert aratnak, így azon dolgoznak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal, hogy olyan helyekre is eljusson ennek a lehetősége, ahol eddig nem került sor kutyás foglalkozásokra, de igény és szükség is lenne az állatok iránti érzékenyítésre, amely aztán az emberi kapcsolatokra is jó hatással van.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke elmondta, hogy év végéig tervezetten Budapest és még 9 vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegye oktatási intézményeiben tartanak kutya-asszisztált foglalkozásokat, a program sikeressége esetén várható annak bővítése. A programot a gyakorlatban Lakos Judit gyógypedagógus, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány új foglalkozásvezetője és négy kutya-asszisztált terápiával foglalkozó civil szervezet együttműködésével valósítják meg.

A résztvevők felhívták a figyelmet a biztonság fontosságára: gyermekek részvételével zajló kutyás foglalkozásokon kizárólag vizsgázott ebek és megfelelő végzettséggel rendelkező foglalkozásvezetők jelenléte indokolt.


További információk: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

E-mail: info@kozosugyunkazallatvedelem.hu

Facebook: https://www.facebook.com/kozosugyunkazallatvedelem

Instagram: https://www.instagram.com/kozosugyunkazallatvedelem/

Youtube: https://www.youtube.com/@kozosugyunkazallatvedelemm